0800–97899  |  Kriisipäivystys

Kriisipäivystys ma–to klo 9–15

0800–97895  |  Juristipäivystys

Juristipäivystys ma–to klo 12–15

Kun olet kokenut raiskauksen

Tämä toimintaohje on julkaistu Raiskatun akuuttiapu -käsikirjan (RAP-käsikirjan) C-osiossa. RAP-käsikirja on syntynyt moniammatillisen yhteistyön tuloksena, ja sen tekemiseen on osallistunut asiantuntijoita mm. Väestöliitosta, Raiskauskriisikeskus Tukinaisesta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta (ent. TEO). Rap-käsikirja on käännetty myös ruotsiksi

Seksuaalinen väkivalta

Seksuaalirikoksen kohteeksi voi joutua kuka tahansa ja missä tahansa. Seksuaalinen väkivalta voi kohdistua naiseen, mieheen, vanhukseen tai lapseen. Tekijä voi olla uhrille entuudestaan tuttu tai tuntematon. Seksuaalista väkivaltaa voi tapahtua myös luottamuksellisissa ihmissuhteissa, esimerkiksi seurustelusuhteessa, avioliitossa, perheessä tai työyhteisössä. Tekijä on aina vastuussa tapahtuneesta, ei uhri. Seksuaalinen väkivalta loukkaa vakavasti yksilön fyysistä ja henkilökohtaista koskemattomuutta. Tekijän motiivit eivät pohjaudu voimakkaille seksuaalisille tarpeille. Seksuaalirikoksessa on kysymysvihasta, alistamisesta ja vallan väärinkäytöstä.

Miten toimia välittömästi 

Älä peseydy tai vaihda vaatteita. Mene lääkäriin, vaikka näkyviä vammoja ei olisikaan. Älä jää yksin, vaan hae apua. Pyydä tueksesi joku läheinen henkilö, johon voit luottaa. Ota yhteyttä poliisiin ja tee rikosilmoitus. Halutessasi voit pyytää naispuolisen työntekijän hoitamaan asiaasi.

On normaalia reagoida

Raiskaus tai raiskausyritys on järkyttävä ja traumaattinen kokemus. Sen seurauksena saatat kokea voimakkaita psyykkisiä ja fyysisiä reaktioita. Psyykkisiä reaktioita ovat esimerkiksi pelon, syyllisyyden ja häpeän tunteet sekä voimattomuus. Fyysisiä reaktioita voivat olla esimerkiksi univaikeudet ja pahoinvointi. Raiskaus ja sen yksityiskohdat voivat pyöriä mielessäsi hallitsemattomasti. Sinulla voi olla muistivaikeuksia ja arkipäiväisistä asioista suoriutuminen saattaa olla vaikeaa. Reaktiot ja niiden kesto vaihtelevat yksilöllisesti. On kuitenkin luonnollista ja normaalia reagoida järkyttävään tapahtumaan.

Älä jää yksin

Anna itsellesi lupa tukeutua toisiin ihmisiin. Perheen ja läheisten ihmisten tuki ja läsnäolo on tärkeää. Aina läheiset ihmiset eivät kuitenkaan tiedä millaista apua ja tukea tarvitset, sillä tapahtunut järkyttää myös heitä. Käänny ammattiauttajan puoleen. On järkevää hakea apua. Auttamisjärjestelmät ovat Sinua varten. Apua tarjoavat valtakunnallisesti Raiskauskriisikeskus Tukinainen ja Rikosuhripäivystys. Paikkakunnallasi sinua auttavat esimerkiksi terveyskeskukset, mielenterveystoimistot, kriisikeskukset, perheasiainkeskukset ja perheneuvolat.

Puhu ja tunne

Älä yritä unohtaa tapahtunutta. Unohtaminen voi helpottaa oloasi väliaikaisesti, mutta se lisää vaikeuksia pitkällä tähtäimellä. Käy läpi tapahtuneeseen liittyviä tunteita, muistikuvia ja ajatuksia. Puhuminen,kirjoittaminen tai esimerkiksi maalaaminen auttavat. Keskustele tapahtuneesta yhä uudestaan. Puhu, vaikka häpeäisit kokemustasi ja tunteitasi. Raiskauksen kuvaaminen sanallisesti auttaa Sinua saamaan tapahtuneesta järjestyneemmän kuvan, jolloin Sinun on helpompi hallita sitä mielessäsi.Anna tunteillesi tilaa. Suru, ärtyneisyys, pettymys ja viha ovat tyypillisiä tunteita. Tunteiden kokeminen ja niistä puhuminen auttavat. Voimakkaatkin tunnereaktiot ovat normaaleja ja yleensä tilapäisiä.

Ole hyvä itsellesi

Pyri säilyttämään arjen rutiinit. Tutut arjen toiminnot tuovat turvallisuutta. Huolehdi ravinnon saannistasi ja riittävästä unesta. Keskustele lääkärisi kanssa mahdollisesta tilapäisen unilääkityksen tarpeesta. Työssä selviytyminen voi olla vaikeaa. Älä vaadi itseltäsi liikaa. Pyydä sairaslomaa. Etsi vastapainoamukavista asioista ja anna itsellesi lupa nauttia niistä. Tee niitä asioita, jotka ovat auttaneet sinua selviytymään aiemmista vaikeista tilanteista. Lepää ja rentoudu aina kun mahdollista. Liikunta on tärkeää,sillä se auttaa kehoasi palautumaan stressitilasta. Ajoittain saatat kokea tapahtuneen kaukaiseksi ja epätodelliseksi. Silloin mielesi lepää ja voit kerätä voimia selviytymiseesi.

Tee rikosilmoitus

Seksuaalisen väkivallan eri muodot ovat rikoksia. Lain mukaan myös oman puolison raiskaaminen on rikos. Tee rikosilmoitus. Ota oma luotettava läheisesi mukaan poliisilaitokselle, tai pyydä tukihenkilöä Rikosuhripäivystyksestä. Raiskauksen tai raiskausyrityksen uhri on oikeutettu maksuttomaan oikeusapuun tai tukihenkilöön. Ota yhteys juristiin. Jos tiedät tekijän ja pelkäät häntä, on lähestymiskiellon hakeminen perusteltua. Poliisin puoleen voit kääntyä paitsi tehdäksesi rikosilmoituksen, myös saadaksesi tietoa ja ohjausta.

Saat tietoa ja tukea luottamuksellisesti seuraavista neuvontanumeroista:

  • Raiskauskriisikeskus Tukinaisen maksuttomat kriisipäivystys 0800-97 899 (ma - pe 9-15; la - su, pyhinä ja niiden aattoina 15-21)  ja juristipäivystys 0800-97 895 (ma - to 13-16) www.tukinainen.fi
  • Rikosuhripäivystys 116 006 (suomeksi ma-pe klo 9-21 ja ruotsiksi ma-pe klo12-14) ja juristin puhelinneuvonta 0800 161 177 (ma-to 17-19) www.riku.fi.  RIKUchat palvelee arkisin klo 9–15 ja lisäksi maanantai-iltaisin klo 17–19.

  • Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin 010 195 202 (ma - pe 09-06, la 15-06, su 15-22)

  • Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan neuvontapuhelin 09-644 066 (ma - ke 13-15)

Sinulla on oikeus apuun ja tukeen. Itseäsi kuunnellen ja muiden tuella, Sinä toivut tästä!